OD "ŽESTOKIH MOMAKA" DO "KONTROVERZNIH BIZNISMENA" Kako su kriminalci u Srbiji menjali imidž


Takozvani "žestoki momci" - uglavnom beogradski kriminalci najaktivniji do početka devedesetih godina i sada su često predmet obožavanja na društvenim mrežama. Najupečatljiviji primer je fejsbuk stranica "Legende devedesetih", gde se ispod fotografija Đorđa Božovića Giške, Ljube Zemunca, Branislava Matića Belog, boksera Zorana Šijana i Miodraga Gidre Stojanovića nalaze pretežno pozitivni komentari.

Branislav Matić Beli
Foto: Facebook
Branislav Matić Beli
- Ljudine, nema šta... Fer i sportski, ovi danas ne znaju za ferku.. Vitezovi među kriminalcima - samo su neki od komentara u kojima se najviše veliča takozvani "kodeks časti", kojim su tadašnji žestoki momci zasluživali ovakvo "poštovanje".
Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da su pojedinci iz generacije tih takozvanih žestokih momaka iz perioda pre zloglasnih devedesetih godina zaluživali epitet "vitezova" jer su se sukobljavali između sebe samo da pokažu ko je jači, i uvek na "ferku".
- Nove kriminalce, koji su svoje grupe pretvorili u korporacije, niko ne može nazivati vitezovima. Novinari moraju da ih nazivaju kontroverznim biznismenima jer bi dobili tužbu kada bi za nekog napisali kriminalac, ili bi im neko zapalio automobil. Komšije kriminalaca, kada u slučajevima zločina daju izjave takođe uvek kažu: "fin momak". Naravno da lažu i da to kažu jer se plaše. Ali nije na narodu da osuđuje kriminalce, već na državi da tu situaciju reši - kaže Milovojević.
Miodrag Gidra Stojanović
Foto: Facebook
Miodrag Gidra Stojanović

I kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da su takozvani "žestoki momci" do devedesetih godina imaju poseban imidž jer nisu bili deo organizovanog kriminala.
- Devedesetih godina je počela vladavina organizovanog kriminala, koji je stvorila država, a organizovani kriminal napravio je svoju sub kulturu, kako bi imali što veći uticaj na politiku, policiju i pravosuđe - kaže Radovanović.
Ta sub kultura, kako objašnjava Radovanović, ima svoj način komunikacije, svoj jezik, tako su žestoki momci postali pripadnici klanova, kontroverzni biznismeni...
Giška i Joca Otašević
Foto: Facebook
Giška i Joca Otašević

Zbog toga, ispod fotografija vodećih kriminalaca na pomenutoj fejsbuk stranici nema komentara: "Okoreli kriminalac, lopov, ubica". A kada ih ima, u njihovom potpisu su imena žrtava dotičnih "žestokih momaka".
Većina i sada u njima vidi heroje ulice, a diskutabilan vrednosni stav najbolje ilustruje komentar ispod fotografije jednog od vodećih kriminalaca devedestih : "Kako pobi toliko jakih ljudi, a nastrada od one “jajare”?
Beogradski asfalt postao beogradsko podzemlje
Po sličnom principu, beogradski asfalt se devedesetih godina pretvorio u beogradsko podzemlje. Pravila su se menjala i danas je došlo do toga da se ne preza čak ni od ubistva članova porodice konkurenta iz suparničkog klana, a poslednje pucnjave na ulicama ukazuju i da se u obračunima ne preza ni od toga što mogu da stradaju slučajni prolaznici, čak i deca.
U Novom Sadu su u februaru 2015. u klasičnoj uličnoj sačekuši ubijeni Nonad Opačić, vođa veterničkog klana ali i njegova supruga Jasmina. Teodora Kaćanski, fitnes instruktorka ubijena je u novembru dok je preparkiravala "rendž rover" svog dečka Nenada Stevića. Ubijena je greškom umesto njega, ili namerno da bi se on "doveo u red". Milomir Jovanović, koji se dovodi u vezu sa narkoticima ubijen je hicem iz snajpera dok se posle sahrane prijatelja na sopotskom groblju kretao ka svom džipu. Niko Uskoković upucan je u Novom Sadu, ispred osnovne škole i to u momentu dok je iza njega, u džipu sedeo njegov desetogodišnji sin.
Momci s beogradskog asfalta su u periode pre devedesetih godina epitet "žestoki" dobijali tek kada im Služba državne bezbednosti poveri "specijalne zadatke" u inostranstvu. "Eliminisanje" emigranata koji su u inostranstvu radili protiv interesa zemlje bilo je legitimni cilj, u interesu naroda, a za ta ubistva beogradski kriminalci su nagrađivani brisanjem dosijea, biznisima, dozvolom za velike krađe, ali isključivo van zemlje. Početkom devedesetih godina prvi su ubijeni oni koji su do tada smatrani kraljevima beogradskog asfalta, a koji su se Službi okrenuli leđa i okrenuli se opoziciji Slobodana Miloševića: Branislav Matić Beli i Đorđe Božović Giška.
Kriminalac koga niko nije smatrao vitezom
Milorad Ulemek Legija
Foto: Facebook
Milorad Ulemek Legija

Da ipak postoji razlika u vrednosnim stavovima pokazuje komentar ispod fotografije Milorada Ulemeka Legije: "Budala će da robija za neke svoje ideale. Upropastio zemlju. Zavio u crno sve, pa i svoje najbliže. Po čemu je on kralj?"
Legija je do 2003. bio strah i trepet u Beogradu. Od njega su strahovali i najviši funkcioneri države, ali i gosti lokala u koja je često zalazio. Niko ga nije smatrao vitezom. Čak i sada kada je progovorio o ubistvu Slavka Ćuruvije, niko ne veruje u njegove časne namere...
Posle Legije, usledile su nove priče, novi klanovi: Šarićev, klan Luke Bojovića, sada Škaljari i Kavački klan koji trenutno vode najjači mafijaški rat u Srbiji. Ni njih niko ne smatra "vitezovima", već samo kriminalcima uz čija se imena u vezu dovode dilovanje droge, ubistva, pranje para...
IZVOR(BLIC.RS)NA DAN TITOVE SAHRANE DB PREVARIO SVE;Shranili vreću pijeska


SLOBA JE BISEKSUALAC! Rekao je to PRED SVIMA, u punom studiju! A tek REAKCIJA! Au, bokte! (VIDEO)


Šešelj poručuje: Srbija ima veliki dug prema generalu Draži Mihajloviću - most nazvati po njemu!

Comments